Ini Dia Beberapa Perbedaan Jenis Jenis Bus

Ini Dia Beberapa Perbedaan Jenis Jenis Bus

Ini-Dia-Beberapa-Perbedaan-Jenis-Jenis-Bus

https://www.foryoutour.co.id/ – Tidak kira sama ada anda mengatakan “pengangkutan” pada dasarnya, terdapat pelbagai jenis dan ukuran. Adakah anda menyedari bahawa terdapat banyak jenis dan terdapat sedikit perbezaan? Sejalan dengan ini, kali ini kami akan menyajikan pelbagai jenis pengangkutan dan kenderaan yang mudah dilihat dengan data dari Persatuan Bas Nihon.

Terdapat banyak jenis dan ukuran pengangkutan, walaupun pada hakikatnya semuanya disebut pengangkutan. Malah, walaupun di bahagian penerbitan Perjalanan Bas, yang menawarkan artikel mengenai pengangkutan setiap hari, terdapat banyak perkara yang tidak anda fikirkan mengenai sedikit perbezaan.

Seterusnya, kali ini kami akan menyajikan pelbagai jenis dan kenderaan pengangkutan yang dapat dilihat dengan berkesan dari data dari Persatuan Bas Nihon. Jelas, ada pengecualian, jadi jika tidak terlalu banyak masalah, baca ini untuk rujukan seperti dulu.

Jenis pengangkutan dilihat oleh aplikasi

Pada saat anda mendengar “pengangkutan”, anda mungkin memikirkan pengangkutan tetap yang melintasi bandar. Kursus pengangkutan yang biasa digunakan untuk bekerja atau sekolah disebut sebagai “pengangkutan bersama” dalam istilah seumpamanya.

Selain itu, ada “pengangkutan sanksi (berlibur)” yang dapat digunakan dengan mengangkut pengangkutan untuk perjalanan sekolah. Pelbagai jenis merangkumi “pengangkutan jalan” yang bekerja di lebuh raya, “pengangkutan lawatan biasa” yang menentukan destinasi percutian, kursus dan jangka masa aktiviti yang panjang, dan “pengangkutan akses terminal udara” yang berfungsi antara terminal udara dan stesen terminal. Ini diasingkan menjadi dua.

Mengenai pencirian kenderaan

Adakah anda menyedari bahawa terdapat banyak ukuran dan jenis pengangkutan lawatan? Seperti yang akan saya kenali nanti dengan perwakilannya, terdapat pelbagai jenis seperti kecil, sederhana dan besar.

Pada saat itu, bagaimana jumlahnya disimpulkan, ada aplikasi untuk “bisnis pengangkutan kenderaan pengembara kontrak umum” yang ditentukan oleh Kementerian Darat, Infrastruktur, Pengangkutan dan Pelancongan.

Di sini, “susunan jenis kenderaan” dipilih, dan untuk kenderaan besar, “panjang kenderaan 9 meter atau lebih atau tempat duduk depan sekurang-kurangnya 50”. Kenderaan bersaiz sederhana adalah “selain kenderaan besar dan kecil”, dan kenderaan kecil adalah “kenderaan panjang 7 meter atau kurang dan tempat duduk depan 29 atau kurang”. Boleh dikatakan bahawa ukuran pengangkutan secara keseluruhannya dikendalikan oleh “pesanan jenis kenderaan.”

Begitu juga, di bawah Akta Lalu Lintas Jalan Raya, ukuran kenderaan yang boleh anda jalani bergantung kepada izin anda.

Pengaturan pengaman izin dipisahkan menjadi “kenderaan besar”, “kenderaan sederhana” dan “kenderaan biasa” (mulai Januari 2017).

Kita harus menyiasat jenis yang asli!

Pelbagai jenis mentor (pengangkutan jalan) secara amnya diasingkan ke dalam lapan jenis yang menyertainya. Decker adalah geladak, yang menunjukkan lantai tempat orang ramai (ruang rehat) duduk. Tahap berikutnya mempunyai dua cerita, dan tahap yang lebih signifikan mempunyai tingkat tinggi. Perbezaan antara kenderaan pencakar langit dan kenderaan konvensional adalah ketinggian lantai. Perbezaan antara besar, sederhana dan kecil bergantung pada ukuran “pencirian model” yang dibentuk oleh Kementerian Tanah, Infrastruktur, Pengangkutan dan Pelancongan. Secara kebetulan, terdapat tiga perwakilan pengeluar pengangkutan: Hino Motors, Isuzu Motors dan Mitsubishi Fuso.

Lapisan dua adalah kenderaan dua tingkat yang sangat besar. Anda dapat menghargai pemandangan indah dari kedudukan tinggi. Banyak kerusi yang dapat diperoleh, mengingati tempat duduk di tingkat utama.

Walaupun pada hakikatnya dapat dilihat hari ini, penciptaan rumah dihentikan sekitar tahun 2010, dan cenderung dikatakan bahawa ia sangat penting sejak akhir-akhir ini. Untuk menolong berat badan umum, tayar tayar belakang dibuat secara dwifungsi.

Super High Decker adalah kenderaan yang sangat besar dengan pemandangan luar biasa dari mezzanine. Tempat duduk pemandu diturunkan dan lantai pondok membentang ke kaca depan, jadi anda dapat melihat pemandangan terbuka termasuk permukaan kaca lebar di kedua sisi.

Oleh kerana tempat duduknya berbeza dari bahagian pemanduan seperti motor, tidak baik dengan getaran yang kurang dan wajar untuk perjalanan dan jarak yang jauh. Ini adalah persembahan kelas tinggi dari pengangkutan tingkat tinggi yang sangat besar dan nampaknya merupakan pengangkutan mewah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *